HOFF Potetmel

Sandwich med kjøttboller, grønnkål og bechamelsaus

Sandwich med kjøttboller, grønnkål og bechamelsaus

– En røff mannrett med sterke og gode smaker, sier matblogger Christoph Schmitz.

Ingredienser

Til baconbollene:
400g kjøttdeig av storfe
400g kjøttdeig av svin
1 medium løk
2 hvitløkfedd
2ts salt
1ts pepper
2 egg
2ss potetmel
60g finhakket bacon
Smør og olje til steking

Til tomatsausen:
1 boks med tomater
1 halv finhakket løk
1 klype salt
2 fedd med hvitløk finhakket
Olje og smør til steking

Til bechamelsausen:
1ss smør
1ss mel
2-3dl melk
1 finhakket hvitløk
1dl finrevet parmesan

Til sandwichen:
2ss bechamel
2ss tomatsaus
3-4 kjøttboller
2-3 blader med grønnkål
3ss grovhakket løk
1/3 klump med mozzarella

Når Christoph Schmitz fra bloggen innifristelse.no inviterer kompiser til guttekveld disker han opp med en rett med hjemmelagde kjøttboller.

– Skal man lage en litt røff mannerett utenom det vanlige er en skikkelig kul sandwich et godt alternativ. Men i stedet for å fylle brødet med det vanlige ferdigskårede kjøttet eller kylling, kan man lage noen skikkelige kjøttboller med litt punch, og legge på både bechamelsaus, tomatsaus, ost og litt stekte grønnsaker som grønnkål og løk. Trenger du enda mer tilbehør er pommes frites eller pannestekte poteter et godt alternativ, sier han og fortsetter:

– Hjemmelagde kjøttboller er egentlig det perfekte utgangspunktet for en mannekveld. De kan nemlig fylles med sterke gode smaker som går godt til drikke menn liker. Og lager du kjøttbollene på min måte, har de alle de gode elementene for en hyggelig aften med gutta – kjøtt og bacon.

Lær de aller beste triksene for å lykkes med hjemmelagde kjøttboller.

Christoph forklarer fremgangsmåten:
Denne retten består av ganske mange komponenter, men du kan fint bytte ut med noe enklere hvis du ønsker det. Stegene med å smelte osten og friske opp kjøttbollene i ovnen, bør du derimot fortsatt følge for et godt resultat.

Når du skal kjøpe inn brød til denne retten bør du gå til bakeren. Finn noen gode chiabattaer eller rundstykker. De bør være lyse slik at de fanger opp alt av fett og sauser som renner ut og legges på. Lyst brød smaker også mindre enn grovere brød, noe som løfter de smakene du faktisk vil ha frem.

Bechamel er en hvit saus, akkurat slik du lærte å lage den i heimkunnskapen, men i stedet for fiskekraft bruker man melk, hvitløk og parmesan for at den skal bli kremete og proppet full av de store, myke og gode smakene.

Fremgangsmåte baconboller:
Start med å grovhakke løken og finhakke hvitløken. Kutt også opp baconet så fint du bare klarer. Grove baconskiver er lettest å kutte smått. Svett løken skikkelig i olje og smør på litt over medium varme. Når løken er mør, har du i hvitløken og vender denne lett inn i et par minutter. Kjør dette i en blender til det blir en fin puré. Bland resten av ingrediensene godt sammen med rene hender i en bolle og jobb godt med deigen. Porsjoner bollene med en iskremskje og sett de på et brett. Når du er ferdig ruller du bollene og presser de godt inn i en rund og fin form. Stek kjøttbollene i ovnen på 220 grader i 16-18 minutter.

Fremgangsmåte tomatsaus:
Verdens enkleste tomatsaus trenger ikke ta mer enn litt tid. Smelt smør sammen med olje i en panne og svett løken først, før du gir hvitløken ett minutt. Ha i en boks med tomater og la dette surre på lav varme, i så lang tid som du klarer, sammen med litt salt. En time er helt optimalt. Kjør så blandingen i en stavmikser slik at den blir jevn og fin. Husk lav varme og lokk.

Fremgangsmåte bechamelsaus:
Bechamel lages som en vanlig lys saus. Smelt smøret i en gryte sammen med hvitløken og ha i melet. Rør raskt noen sekunder slik at smøret og melet er blandet sammen, før du sper på melk litt og litt, mens du rører godt med en visp. Ikke la det svi seg, så pass på varmen. Blir det for tykt kan du ha i litt mer melk. Når du er fornøyd setter du sausen til sides og rører inn parmesanen mens sausen kjøler seg litt ned.

Fremgangsmåte for å sette sammen sandwichen:
Grønnkålen river du av stammen til bladet, og så steker du de grove bitene i smør og olje sammen med litt hvitløk til de har blitt litt møre og gode. Bygg sandwichen ved å legge bechamel, grønnkål og kjøttboller på den ene delen, og på den andre legger du tomatsaus og mozzarella. Legg skivene på en stekeplate og la de stå i ovnen på 220-240 grader i 2-3 minutter eller til mozzarellaen har begynt å smelte.

Ta ut skivene, og legg lokket over kjøttbollene. Server gjerne med stekte poteter eller pommes frites ved siden av dersom du ønsker det.

Img 4371
Img 4405
Img 4407

Prøv også: Pasta med kjøttboller og tomatsaus