HOFF Potetmel

Istock 000017817559 medium

Potetmel er brennmanetens verste fiende

Maneter i badevannet er sommerens store skrekk for mange. Særlig de fryktinngytende brennmanetene har ødelagt mang en badeopplevelse. For selv om brennmanetene som svømmer rundt i norske farvann ikke er direkte livsfarlige, slik deres slektninger lenger sør på kloden kan være, er smerten de påfører absolutt reell.

Brennmaneten finnes langs hele norskekysten. Den kan bli hele 2 meter i diameter, og har tentakler som kan bli opptil 30 meter lange. Det er disse tentaklene som forårsaker plagene de fleste av oss har opplevd en eller annen gang i løpet av livet. Når man kommer i kontakt med en brennmanet, angriper den ved å slippe ut gifttråder fra tentaklene. Disse gifttrådene er ment for å lamme dyr som den skal spise, men heldigvis reagerer vi mennesker med mindre plager som utslett og hevelser. Og kløe, ikke minst.

Det finnes mange mer eller mindre gode råd om behandling av slike “brannskader” forårsaket av brennmanet, men det viktigste, uansett metode, er å enten bli kvitt giftstoffene eller “deaktivere” dem. Det siste kan man gjøre ved å varme opp det berørte området med varmt vann (40-45 grader). Men det kan være vanskelig å oppnå riktig temperatur på vannet når man befinner seg på en strand, så vi foreslår heller å alltid ha med en pakke potetmel i strandbagen. Hvis du gnir potetmel på området som har vært i kontakt med brennmaneten, vil melet trekke til seg giftstoffene og gi en rask smertelindring. Deretter må man vurdere om videre behandling er nødvendig, selvsagt.

Dette trikset fungerer også på andre brannskader som kan oppstå i møte med naturen om sommeren. Som f.eks. når man har vært så uheldig å tråkke på en brennesle. Visste du forresten at brennmaneten er et nesledyr?

Les også: Ta ferie fra feriemagen med potetmel