HOFF Potetmel

Tips for å få stive duker og gode samtaler på nasjonaldagen

Ikke mange land feirer nasjonaldagen sin med like mye folkefest og barnlig glede som Norge. Mens enkelte nasjoner markerer med rigide militærparader, har vi her til lands valgt å feire grunnlovsdagen med barnetog, korps og fulle kakebord. Vi spiser pølser, is og kaker til den store gullmedaljen, og jubler over at vi i 1814 ble en selvstendig nasjon. Dette er noe alle nordmenn vet, og gleder seg over, men visste du at:

1. Grunnloven ble signert først den 18. mai 1814. Så vi feirer egentlig nasjonaldagen en dag for tidlig!

2. Det ble vanlig med 17. mai-feiring først på slutten av 1800-tallet

3. Den første organiserte feiringen av 17. mai fant sted i Trondheim

4. Den 17. mai 1845 ble det tatt ut patent på gummistrikk og i 1916, samme dato, ble det for første gang innført sommertid i England.

5. Henrik Wergeland kalte seg “Grunnlovens seks år eldre bror” (han ble født 17. juni 1808)

6. 17. mai 1829 var det et slag på Stortorvet i Oslo, kjent som Torgslaget. Folk hadde samlet seg for å feire, men unionskongen Karl Johan hadde forbudt all feiring av nasjonaldagen, og det oppsto konflikt. Henrik Wergeland var vitne til slaget og fikk studentuniformen sin spjæret av et sabelrapp over ryggen.

7. Henrik Wergeland holdt den første offentlige 17. mai-talen i 1833

8. Sjømannskirken arrangerer 17. mai-feiring flere steder i utlandet.

9. Det spises flere millioner pølser i Norge på 17. mai. Grillpølser er visstnok mest populært i Midt-Norge, mens Østlandet foretrekker wienerpølser.

10. De tre siste dagene før 17. mai bør bilførere passe seg. Og andre som beveger seg i trafikken, for øvrig. Statistikken viser at det er 54% flere skader enn normalt på disse dagene.

Her finner du et knippe tips som kan hjelpe deg på vei til en strålende 17. mai-feiring:

  1. Frisk duft i gamle sko
  2. Perfekte duker
  3. Nytt gulvteppe, flekkefritt!

Les også: De beste 17.mai-kakene