HOFF Potetmel

Det fins en potet for enhver anledning

Poteten, vår allsidige følgesvenn

Av verdens rot- og knollvekster er potet den viktigste, og dyrkes i over 100 land. Potetstivelse er et av de viktigste karbohydratene i dietten til hundrer av millioner mennesker rundt om i verden. Hadde det ikke vært for allsidigheten til poteten hadde den nok ikke blitt så populær.

I Norge dyrkes det fram cirka 300 tusen tonn poteter hvert år. De dyrkes fra Kristiansand i sør til Alta i nord og Hedmark er det fylket der det produseres mest potet (ca 37 % av Norges produksjon).

Poteter til produksjon av stivelse
Å dyrke spesialsorter for å lage forskjellige potetprodukter er noe Hoff er spesialister på. Hovedkriteriet for valg av potetsort i Hoff er hvor mye stivelse en sort inneholder. I potetmel og mos(stappe) ønsker man potetsorter med mye stivelse. Jo høyere tørrstoffet er i potetene, jo høyere stivelsesmengde blir det. Til produksjon av stivelse brukes det i dag blant annet sortene Oleva og Kuras. Ikke navn vi vanligvis ser på potetposen i butikken, men det er dette som er så flott med poteten. Det fins så mange varianter og med stor variasjon, som gjør at vi har en potetsort for nesten alt.
Tørrstoff i poteten er ikke uventet grunnlaget for uttrekk av stivelse. Produkter fra stivelsesproduksjonen er f.eks. Hoff potetmel. Hva betyr tørrstoff hvis du skal lage en potetrett hjemme? Poteter med høyt tørrstoffinnhold koker lettere i stykker, mens poteter med lavt tørrstoffinnhold kan bli bløte i konsistensen etter koking. Stivelse utgjør 60-80 % av tørrstoffet og er altså potetmel.

Oppskrifter med potetmel.

Mer enn potetmel
De gode kokepotetene ikke spesielt egnet for potemel, og heller ikke hvis man skal lage pommes frites. Til Opphøgde Potteter fra Hoff er også kjøttfargen til potetsorten viktig, slik at vi får den gyldne fine fargen. For at pommes frites skal bli sprø, og ikke slapp, trenger man også en viss stivelse til denne produksjonen. Hovedsorten som går til pommes frites er Peik. Her brukes også Asterix og Innovator. Det er ikke alltid like enkelt å finne gode pommes frites poteter, så da er det jo godt å vite at Hoff lager Opphøgde Potteter for deg.
Og for å vise ennå mer av potetrikdommen avslutter vi med å nevne at til Pommes Noisettes benyttes Lady Claire som hovedsort. I tillegg kan man her bruke Saturna, Lady Joe, Liva og Oleva.
Det er bra vi har så mange potetbønder i Norge.

Kilde: Hoff og potet.no