HOFF Potetmel

Glutenfri pai med grønnkål og poteter

Glutenfri pai med grønnkål og poteter

Her er oppskriften på en deilig, smakfull og glutenfri pai med blant annet poteter, grønnkål, ricotta og bacon. Paien kan servers både varm og kald.

Ingredienser

Paibunn:
100 g smør
180 g mandelmel
50 g potetmel
2 g salt
2 g sukker
1 egg

Paifyll:
75 g finhakket sjalottløk
2 finhakkede hvitløkfedd
2-3 poteter i tynne skiver
150 g grønnkål i små biter
250 g ricotta
140 g bacon
Salt
Pepper
Timian
Olje
Smør

Christoph Schmitz, som står bak bloggen innifristelse.no, gir deg oppskriften på en deilig, smakfull og glutenfri pai med blant annet poteter, grønnkål, ricotta og bacon på ingredienslisten. Paien kan servers både varm og kald. Det gjør at den er perfekt rett ut av ovnen, og som nistemat i piknikkurven på en av sommeren utflukter.

Glutenfri pai
Glutenfri pai

 

Slik lager du glutenfri paibunn

Du kan lage paibunnen uten en foodprocessor ved bare å bruke fingrene, men på varme sommerdager er det nesten ikke mulig å smuldre smøret inn i melet uten at smøret smelter før det rekker å bli ordentlig smuldret. Merker du at det blir for bløtt og mykt må du avbryte og legge blandingen inn i fryseren til den er kald slik at du kan jobbe med den igjen.

1. Del opp smøret i terninger og sett i kjøleskapet (20 minutter) eller i fryseren (10 minutter).
2. Bland sammen de tørre ingrediensene i en foodprocessor og tilsett smøret slik at det smuldres opp i melet.
3. Når dette er klart, og blandingen er jevn, tilsetter du egget og kjører massen til den begynner å klumpe seg.
4. Kna sammen massen til en ball, pakk den i plast og sett deigen i kjøleskapet i en time. Hvis du merker at den er litt for tør kan du tilsette en teskje med vann og kjøre den litt til.
5. Legg ballen mellom to ark med bakepapir og kjevle den ut. Den vil sprekke opp og smuldre litt, men er du tålmodig og lapper litt på bitene mellom arkene går det helt fint. Når den har blitt så flat at du får plass til den i paiformen trekker du av det øverste arket og legger paiformen opp ned på paibunnen.

Det kan være lurt å spraye formen litt med formfett først. Smett en hånd under arket og snu bunnen slik at den kommer oppi formen. Trekk av det siste arket og lapp bunnen litt sammen igjen.

Forstek paibunnen på 180 grader i 8 minutter.

 

Img 3504

Slik forbereder du paifyll

1. For å få potetene så tynne som mulig er det her du skal rote innerst i skapet og finne fram den gamle mandolinen. Hvis ikke må du bruke den skarpeste kniven du har, og gjøre så godt du kan for å lage tynne skiver. Potetene kokes 3 minutter i salt vann, før du siler av vannet og lar de dampe av seg på ettervarmen i kjelen. Sett på lokk til de skal brukes.

2. Fres løken i 4-5 minutter i olje og smør på medium varme, før du tilsetter hvitløken og gir denne ett minutt. Vend inn grønnkålen og tilsett mer olje. La dette ligge i pannen til det begynner å falle sammen.

3. Ha alt over i en stor bolle, krydre med litt salt og pepper, og vend inn ricottaen. Blir blandingen litt for klumpete kan man bruke en gaffel for å løsne litt på det.

4. Stek baconet lett i panna

5. Anrett paien ved å fordele ricotta og grønnkålsblandingen jevnt utover paibunnen. Legg på et lag med bacon for å så legge et nytt lag med poteter. Topp potetene med litt olje og hvis du har en pensel kan du bruke den for å stryke olje over hele potetlaget. Dette vil være med på å gjøre potene litt sprøere på toppen.

6. Krydre med timian til slutt.

7. Stek paien i 20 minutter på 220 grader.

 

Prøv også pai til dessert: Vi anbefaler Smuldrepai med rabarbra