Eplekake og andre eplegleder
Visste du at eplet er en av de 3 mest populære fruktsortene i verden? Du var kanskje allerede klar over at epler er sunt og godt, og fullt av fiber og antioksidanter? Det er ikke rart at vi har fått ordtaket “An apple a day keeps the doctor away”.
Eplet har en lang tradisjon for å ha unike kvaliteter. Denne forbudte frukten som Adam og Eva spiste, og som i norrøn mytologi ble voktet av Idun for at gudene skulle spise den for å holde seg unge.
Modne epler kan være røde, gule eller grønne. Epler blir ofte spist rå som frukt, men kan også brukes i matlaging, i retter som eplepai og eplekake.
Epledesserter
Her er 3 epleoppskrifter vi er spesielt begeistret for.
Frukt.no tipset oss om denne deilige eplekaken med kokos.
Lun eplegrøt er noe mange av oss har gode minner til. Dessuten er det en topp hverdagsdessert.
Eller hva med en smuldrepai med eple? Denne er nydelig med vanilje yoghurt.
Epler kan moses til eplemos, og blant annet anvendes som pålegg. Eplene kan også presses og saften kan brukes i drikker, som eplemost, sider, calvados og juice.
Typiske norske eplesorter (de tre første er spesielt gode i matlaging)
Aroma
Summerred
Gravenstein
Åkerø
Discovery
Lobo
Utenlandske eplesorter som er populære i Norge.
Granny Smith
Pink Lady
Golden Delicious
Kos deg med eplet, uansett hvilket og hvordan du velger å tilberede det.