17. mai-kake med friske bær og hjemmelaget sukkerpasta
Denne lekre festkaken blir garantert kakebordets midtpunkt på nasjonaldagen.
Ingredienser
Sukkerbrød
5 egg
125 g sukker
75 g HOFF Potetmel
75 g hvetemel
1.5 ts bakepulver
Sukkerpasta (Fondant icing)
850 g melis
150 g HOFF Potetmel
8 blader gelatin
60 g sitronsaft (gjerne fra flaske)
I tillegg trenger du:
Ca. 5 dl kremfløte tilsatt ca. 4 ss sukker
Syltetøy (jordbær eller bringebær) 1 kurv jordbær og 200 g blåbær
17. mai nærmer seg med stormskritt, og på en slik dag ønsker man gjerne å servere en frisk, iøynefallende og fantastisk festkake. Konditor og blogger Elin Vatnar Nilsen står bak bloggen krem.no. Her får du hennes oppskrift på en deilig 17. mai-kake med friske bær, hjemmelaget sukkerbrød og hjemmelaget sukkerpasta. Denne kaken blir garantert en suksess blant både store og små.
Nederst finner du bilder som viser hvordan du skal legge på sukkerpastaen for å få et perfekt resultat.
Slik lager du sukkerbrødet:
- Pisk eggedosis av sukker og romtempererte egg.
- Sikt hvetemel, bakepulver og potetmel. Vendes forsiktig, og litt og litt, inn i det tørre med en slikkepott.
- Helles i en smurt springform ca. 24 cm og stekes på 180 grader 25-35 minutter.
Slik lager du sukkerpasta:
- Legg gelatin i bløt i minimum 5 minutter.
- Klem vannet ut og smelt i en mikrobølgeovn på maks styrke ca. 15-20 sekunder, eller smelt gelatinen i 2 ss kokende vann.
- Alt blandes og kjøres i en bakemaskin (bruk eltekrok). Juster med melis/ vann til ønsket konsistens. Massen skal være tilnærmet lik marsipan i konsistens. Pakkes godt inn.
Slik lager du kaken:
Du trenger ca. 5 dl kremfløte tilsatt ca. 4 ss sukker
Syltetøy (jordbær eller bringebær) 1 kurv jordbær, 200 g blåbær.
Etter at kakebunnen er avkjølt deler du den i to eller tre. Pisk fløte til bløt krem. Ha på rørte jordbær/syltetøy på den nederste kakebunnen for å gjøre den saftig. (Knus 6-10 jordbær og tilsett 1-2 ss sukker).
Legg på krem og skjær noen bær i biter som blandes inn i kremen. Legg på den andre delen av kakebunnen og bruk resten av kremen til å stryke den opp.
Slik legger du på sukkerpastaen og pynter den:
Kna sukkerpastaen myk (tilsett litt vann/melis om den er tørr/bløt) og kjevle den avlang. Tykkelse ca. 2-3 mm. Bruk melis over og under så den ikke setter seg fast i bordet. Bruk en linjal eller et målebånd og skjær med et pizzahjul høyde ca. 85-90 cm x 10 cm* (*mål så den går 3-4 cm over kanten på kaken). Rull den sammen. Rull den så ut igjen rundt kaken. Bruk fingrene og lag «bølgete» mønster på toppen av kaken. Legg frukt og bær på toppen og pynt med et bånd.