HOFF Potetmel

Sukkerbrød med Hoff Potetmel

Sukkerbrød – mye enklere å lage enn du tror

Kjøpe ferdig sukkerbrød eller lage selv? Anita Stokke Blomvik fra Kvardagsmat.no er ikke i tvil. – Et smakfullt og luftig sukkerbrød lager du enkelt og greit selv, sier hun. Følg hennes eksperttips steg for steg, og du vil lykkes hver eneste gang.

«Til tross for at jeg følger oppskriften til punkt og prikke synker sukkerbrødet mitt sammen på midten straks jeg tar det ut av ovnen!» Du kjenner deg kanskje igjen? Dette er bare én av flere klassiske utfordringer som kan dukke opp når man skal lage sukkerbrød fra bunnen av. Andre utfordringer, tillegg til at det ikke blir høyt nok, kan være at det blir hardt og tørt, at det er vanskelig å dele sukkerbrødet opp i to og tre deler og at det er vanskelig å tilsette det tørre jevnt i eggedosisen. Men hvorfor får vi det ikke til? Vi har spurt matblogger Anita Stokke Blomvik fra Kvardagsmat.no om hva som er hennes beste tips og triks til disse utfordringene.

– For å få et luftig og godt sukkerbrød er det viktig at du bruker tid på eggedosisen. Visp leeenge, slik at du får en lys og luftig eggedosis, da er grunnlaget for et godt sukkerbrød lagt. Skal du være helt sikker på å få det perfekt passer du også på at eggene er romtempererte før du starter. Bland så sammen det tørre og sikt det i litt etter litt. Bruk en slikkepott og vend det tørre inn i eggedosisen forsiktig, slik at du ikke slår ut luften i fra røren. Pass på at du er helt sikker på at alt er blandet, slik at du ikke oppdager klumper i røren i det du skal helle den over i formen. Når du har en klumpefri og jevn røre heller du over i den formen du vil bruke, sier Anita og fortsetter:

– Pass på at kaken får steke lenge nok til at kakepinnen er tørr, og unngå å åpne ovnen tidligere enn nødvendig. Vent i alle fall 20 minutter. Mange sverger til at det hjelper å snu kaken opp ned på en rist med det samme kaken kommer ut fra ovnen, for å unngå at den synker sammen. Min erfaring er at det går fint å avkjøle den i formen uten å gjøre dette, men her må du prøve deg frem for å finne din favoritt.

SE HVORDAN DU LAGER SUKKERBRØD STEG FOR STEG NEDERST I SAKEN.

Nedsunket på midten? Ingen fare!

Skulle du likevel få et sukkerbrød som synker sammen på midten, er det ingen grunn til å fortvile. Anita har et triks som faktisk gjør at du kan ende opp med et mesterverk av en kake likevel.

– Er du uheldig og kaken synker sammen på midten, kan du trikse det til ved å legge ekstra fyll i midten og snu det øverste laget opp-ned. Det meste kan reddes, og så lenge smaken er god synes jeg godt kaken kan serveres. Kanskje blir det hele en morsom historie, og så lærte du jo noe til neste gang. Prøve- og feilemetoden er jo absolutt den beste måten å lære på! Kanskje kan du lage en pinjatakake ved å skjære bort midten og fylle den med friske bringebær, slik som i sjokoladekakevarianten min?

Nå det kommer til delingen av sukkerbrødet, gjelder det å finne frem en god kniv.

– Jeg synes det er enklest å skjære kaken i lag når den er helt avkjølt ved hjelp av en brødkniv. Da legger jeg kaken på kakefatet, stikker kniven inn til midten og sager meg rundt mens jeg snur kakefatet.

Lag sukkerbrødet selv

Anita er ikke i tvil om hvorfor du like gjerne kan lage sukkerbrødet selv fremfor å kjøpe et ferdig i butikken.

– Ja, man bør absolutt bake sukkerbrødet selv, siden det ofte blir både luftigere og høyere enn et ferdigkjøpt sukkerbrød, og så smaker det så mye bedre! Sukkerbrød krever ikke mange ingredienser, og det er verken tidkrevende eller vanskelig å lage. I tillegg har du muligheten til å velge hvor stor form du benytter, og dermed kan du velge om du vil lage en liten og høy kake eller en stor, men lav kake.

– Er det smaksforskjeller på ferdiglaget og hjemmelaget?

– Ja, absolutt! Det er forskjell både på konsistens og smak. Et hjemmebakt sukkerbrød er ikke seigt å tygge og smaker mye mer enn det ferdigkjøpte.

Gode og naturlige råvarer

Anita er opptatt av å lage mat fra bunnen av for å vite hva hun spiser, og hva hun serverer til familie og gjester.

– Gode og naturlige råvarer er viktig for meg både når jeg skal lage hverdagsmat og bake kaker til fest. Jeg vil helst vite hva jeg får i meg, og prøver å unngå mest mulig av de ingrediensene som det er umulig å uttale navnet på. Jeg synes absolutt det både smaker best og ser finest ut når det er pyntet med naturlige og friske farger fra frukt og bær på en kake, sier hun.

Dynk med det du liker best

Du har sikkert hørt at sukkerbrød bør dynkes med væske, både for å få god smak og god konsistens. Anita har noen favoritter hun virkelig kan anbefale deg å teste ut.

– Eplejuice er min favoritt, og er noe jeg alltid har i kjøleskapet hjemme. Sitronbrus er også veldig godt, og jeg vet flere som sverger til Cola når de skal dynke kaken. Har du saft stående er det fint å blande ut saften i vann og bruke dette som dynk. Lager du en sjokoladekake er kaffe helt suverent å bruke.

– Hvorfor bruker du potetmel i sukkerbrødet?

– Potetmel er et av disse gamle triksene som alle vet fungerer, og som står i gamle kokebøker. Potetmel skal være med på å gi bedre hold i kaken slik at den blir enklere å dele opp og sukkerbrødet blir saftigere. Hvor mye potetmel du skal bruke varierer fra oppskrift til oppskrift, men en gyllen regel jeg har lært er 1/3 potetmel og 2/3 hvetemel, og det er omtrent det som går igjen i de fleste oppskrifter jeg har sett.

Les også: Slik virker Hoff Potetmel

Anita har også et tips til en enkel måte å fylle og pynte en kake basert på sukkerbrød på.

– Krem, syltetøy og friske bær er kanskje den enkleste måten å fylle og pynte en kake på, og det gir jo en nydelig kake. Legger du til vaniljekrem i tillegg, så blir det en skikkelig festkake, sier hun.

Sukkerbrød steg for steg

Oppskrift:

Oppskrift sukkerbrød etter størrelse

1. Ingrediensene, med romtempererte egg.

20160505 dsc 0005

2. Visp leeenge for lys og luftig eggedosis.

20160505 dsc 0030
20160505 dsc 0044

3. Sikt i de tørre ingrediensene.

20160505 dsc 0065

4. Vend forsiktig inn det tørre, helt til alt er godt blandet.

20160505 dsc 0072

20160505 dsc 0081

5. Hell røren over i bakepapirkledd kakeform.

20160505 dsc 0101
20160505 dsc 0103

6. Stek midt i ovnen på 175 grader, til kakepinnen er tørr når du sjekker. Det tar ca 30-40 minutter. NB! Ikke åpne ovnen de første 20 minuttene.

7. Avkjøl kaken helt, enten i formen eller opp ned på en rist.

Sukkerbrød med Hoff Potetmel

Tips fra Anita: Du kan fryse ned sukkerbrød i en eller to uker, og sukkerbrød som ikke er pyntet med krem holder seg i opptil tre måneder, kanskje lenger.

Anita stokke blomvik kvardagsmatno foto bård nilsen
Anita Stokke Blomvik står bak matbloggen kvardagsmat.no. Foto: Bård Nilsen

Prøv Anitas sjokoladekake med mascarponekrem og bringebæroverraskelse.