HOFF Potetmel

Img 2008 alle smakene m melis

En deig - tre sorter julekjeks

Lag en god grunndeig og smaksett kjeksene med det du liker best. Da får du flere ulike sorter på bare et par timer. En effektiv og smakfull løsning i en travel førjulstid.

Ingredienser

GRUNNDEIG
350 g smør (romtemperert)
400 g hvetemel (ca.)
150 g melis
75 g HOFF potetmel
1 ts vaniljesukker

SJOKOLADEKJEKS MED VALNØTTER
1/3 porsjon grunndeig
50 g mørk sjokolade, hakket
25 g valnøtter, hakket

SITRONKJEKS MED VALMUEFRØ
1/3 porsjon grunndeig
1 sitron (økologisk), revet skall
1 ts valmuefrø

BRINGEBÆRKJEKS
1/3 porsjon grunndeig
2-3 ss bringebærsyltetøy (tykt)

Her kommer en liten førjulsgave til deg som ikke har all verdens med tid til baking, men som likevel gjerne vil sette hjemmebakte julekjeks på bordet. Her lager du nemlig bare en deig, som deles i tre deler som blir tilsatt ulike smaker. Deigen kan smaksettes med det du liker best og det du har tilgjengelig.

Oppskriften er laget av den erfarne og dyktige Trine Sandberg fra Trines matblogg, og hun har smaksatt sine kjeks med sjokolade og valnøtter, sitron og valmuefrø, samt bringebærsyltetøy. Vi garanterer at hennes deilige, sprø julekjeks som vil falle i smak hos både liten og stor!

SLIK GJØR DU

GRUNNDEIGEN

Bruk smør som har stått i romtemperatur en times tid. Hvis du har glemt å ta frem smøret kan du skjære det med en ostehøvel, slik at det får en mykere konsistens.

Ha smør, melis, potetmel og vaniljesukker i en bakebolle og kjør det jevnt med en K-spade eller visp. Tilsett hvetemelet i 2-3 omganger, til deigen samler seg og har en fin og jevn konsistens. Del deigen i tre jevnstore biter.

SJOKOLADEKJEKS MED VALNØTTER

Hakk sjokoladen i mindre biter (eller bruk små sjokoladeknapper) og del også valnøttkjernene i mindre biter. Kna sjokolade og nøtter inn i 1/3 av grunndeigen, og form den til en pølse som er ca. 25 cm lang og ca. 4 cm i diameter. Ha plastfolie el. rundt deigen og legg den i kjøleskapet i ca. 1 time (men gjerne over natten).

Skjær skiver som er ca. 1 cm og fordel på et bakepapirkledd bakebrett. Stekes som beskrevet nedenfor.

SITRONKJEKS MED VALMUEFRØ

Skyll sitronen under lunkent vann og tørk den med litt kjøkkenpapir. Riv sitronskallet (kun det gule) fint med et zesterjern el. Kna sitronskall og valmuefrø inn i 1/3 av grunndeigen. Ha plastfolie el. rundt deigen og legg den i kjøleskapet i ca. 1 time (men gjerne over natten).

Ha deigen på melet bakebord og kjevle den ut til en jevn leiv som er ca. 1/2 cm tykk. Stikk ut jevnstore kjeks med pepperkakeformer eller et lite glass. Jeg brukte stjerneformer som er ca. 4 cm i diameter. Fordel kjeksene på et bakepapirkledd bakebrett. Stekes som beskrevet nedenfor.

BRINGEBÆRKJEKS

Bringebærkjeks med potetmel

Pakk 1/3 av grunndeigen inn i litt plastfolie el. og la den hvile i kjøleskapet i ca. en time (men gjerne over natten). Finn frem syltetøyet og ha det gjerne i en sprøytepose.

Ha deigen på melet bakebord og kjevle den ut til en jevn leiv som er ca. 1/2 cm tykk. Stikk ut jevnstore kjeks med pepperkakeformer eller et lite glass. Jeg brukte blomsterformer som er ca. 4 cm i diameter. Fordel kjeksene på et bakepapirkledd bakebrett. Bruk baksiden av en liten måleskje eller teskje og lag en liten fordypning i kjeksene. Klipp et lite hull på sprøyteposen og ha litt bringebærsyltetøy i fordypningene. Stekes som beskrevet nedenfor.

Brukt tykt bringebærsyltetøy for best mulig resultat. Dersom syltetøyet er tynt vil det renne utover og kjeksene vil heller ikke holde seg sprø.

STEKING

Stek julekjeksene ved 180 grader (over- og undervarme) på midterste rille i 11-13 minutter. Kjeksene er ferdig stekt når de er gylne under og begynner å få litt farge i kantene. Det er viktig at kjeksene på bakebrettet er omtrent like store slik at du får et jevnt stekeresultat. De ulike kjekstypene bør derfor stekes hver for seg, med mindre de er av samme tykkelse og størrelse.

La julekjeksene hvile på bakebrettet i 3-5 minutter og legg dem deretter over på en rist for avkjøling. Når kjeksene er helt avkjølt kan du oppbevare dem i en tett kakeboks. Pass på at bringebærkjeksene (syltetøyet) er helt tørt før du legger dem i kakeboksen, så unngår du at de blir myke pga. fuktigheten i bærene. Kjeksene er holdbare i 3-4 uker, men erfaringsvis er kakeboksene tomme lenge før det.

TIPS

Her er noen ideer til andre smakskombinasjoner: mørk sjokolade med appelsinsmak (eller mørk sjokolade og revet appelsinskall), mørk sjokolade og tranebær, limeskall og valmuefrø, melkesjokolade og hasselnøtter, perlesukker eller kakepynt.

Img 2479 alle smakene med pakning