Langpannekaker til dugnader og loppemarkeder
Har du kakeoppskriften klar til årets dugnadsdyst eller til loppemarkedet? Vi har samlet noen riktig gode langpanneoppskrifter, og ikke minst gode tips til hvordan kaken du stiller med skal bli en suksess. Vi har tatt med oss den erfarne matbloggeren Elin Larsen, som står bak bloggen elinlarsen.net, for å kvalitetssikre og for å gi oss gode oppskrifter.
Metter mange og smaker godt
Uten alle som tar et dugnadstak hadde ikke Norge gått rundt, og en viktig ingrediens på både loppemarked, borettslagsdugnader og idrettstreff, er kakene. De deilige langpannekakene sørger for at både store og små får energi til å stå på litt ekstra. Matblogger Elin Larsen har selv deltatt på flere dugnader og loppemarkeder. Sønnen hennes, som i dag er voksen, var en aktiv gutt i barneårene, med både korpsmusikk, speideren og fotball. Hun har gode erfaringer med kakebaking til slike arrangementer.
– Jeg synes det er koselig å delta på slike arrangement, og se at folk finner det de vil ha, unner seg en kakebit til kaffen og koser seg. Dugnadsånden i Norge er enorm og bidrar til et viktig fellesskap der alle kan bidra med noe. De berømmelige langpannekakene hører med på slike dager. De er enkle å bake og de gir mange porsjonskaker, slik at alle kan få kjøpt seg et kakestykke til en rimelig penge. I slike sammenhenger liker jeg å gå for kjente og kjære smaker fordi de aller fleste liker det gjenkjennelige. Ett eksempel er sjokoladekaken, og min beste anbefaling er derfor sjokoladekake i langpanne.
Mye kake for pengene
Det kan bli mange anledninger hvor det skal bakes og bringes med, og det fine med langpannekaken er at den kan gjøres enkel og billig for familien som lager kaken, og at den samtidig gir god inntjening fordi kaken kan deles i mange biter.
– For noen familier kan baking skape en merkostnad som ikke er ønskelig. Derfor er langpannekaker den perfekte løsning. Langpannekaker gir også mange kakestykker som øker inntjeningen til hovedformålet, for eksempel til en klasse på ungdomsskoletrinnet som sparer penger til en tur. Igjen: Sikkerstikket er sjokoladekake – en smak som stort sett alle liker, sier Elin.
Prøv Elins sjokoladekake i langpanne
«Det enkle er ofte det beste» er kanskje et noe slitt begrep, men akkurat i denne sammenheng kan det være smart å forholde seg til. For selv om det er fristende å lage noe spesielt, som man er ekstra stolt av, er nok dugnader og loppemarkeder anledninger hvor det er best å ikke være for avansert. Derfor har vi laget fem anbefalinger du kan ha glede av.
5 suksesstips til dugnad og loppemarked
Folkets favoritt.
Hold deg til kjente smaker, da folk vil spise noe de kjenner i slike sammenhenger. Eksempler: gulrotkake og sjokoladekake
Tenk tekstur.
Ostekake og smuldrepai er kjempegodt, men krever både tallerken og bestikk. Ofte er kakemonsen på farten, så lag gjerne en kake hvor stykkene fungerer godt å spise med hendene, servert på en serviett.
Fast og fin topping.
Hvis du benytter myk krem på toppen, så ha på et tynt lag. Det er viktig å ikke ha pynt som lett faller av. I denne sammenheng er det helt greit å holde kakepyntingen enkel.
Lag et allergenskilt.
Det blir ofte spørsmål om allergier. Lag derfor et enkelt skilt som kan stå ved kaken, og som forteller om innholdet.
Lag dagen i forveien.
Langpannekaker smaker minst like godt dagen derpå, og tenk så deilig det er å legge seg uten bekymring for hvorvidt kakebakingen vil gå bra eller ikke. Baking skal være glede, ikke stress.
Prøv også Elins sitronkake i langpanne
Basisingredienser i kakene
Langpannekakene Elin Larsen lager har flere fellestrekk.
– Det som kjennetegner kakene er at de stort sett inneholder de samme ingrediensene: egg, mel, smør, sukker, bakepulver, potetmel, melk/surmelk og en smaksforsterker som i disse to oppskriftene er sitron og kakao. Har en disse basisingrediensene i hjemmet, kommer en langt med å bake en deilig langpannekake til neste dugnad, sier hun.
Elin har laget sitronkake ved flere anledninger og synes den er lettlaget, med godt resultat hver gang, og ikke minst faller den i smak hos folk flest.
– Sjokoladekaken er søt og saftig og da passer det å kombinere med en syrlig kake. Jeg anbefaler sitronkake i langpanne. Tips: Du kan erstatte ferske sitroner med sitronkonsentrat. Dette er både en rask og økonomisk løsning.
– Hva bør man alltid tenke på før man går i gang med å lage store kaker?
– Før jeg begynner å bake leser jeg alltid gjennom oppskriften nøye og sjekker at jeg har alle ingrediensene. Om alt er i hus, skrur jeg på stekeovnen først, slik at den har nådd riktig steketemperatur når kaken er klar for steking. Deretter måler og veier jeg opp alle ingrediensene, og stiller de gjerne i en kronologisk rekkefølge slik de skal tilsettes, sier Elin og fortsetter:
– En misvisende eller misforstått ingrediens i oppskrifter kan ofte være egg. Regelen er at oppskrifter tar utgangspunktet i et gjennomsnittsegg som veier 63 gram. Det mange ikke vet, er at egg kan variere fra 45 – 65 gram. Inneholder en oppskrift 5 egg (utgangspunkt 61-63 gram pr. egg), og du har egg som veier 46 gram, så kan dette være årsaken til at bakingen ikke gikk etter planen.
Når kaken har stekt etter angitt tid har Elin et triks for å sjekke om kaken er gjennomstekt.
– Stekeovner opptrer veldig forskjellig. Derfor må kaken sjekkes med en test, og jeg benytter det berømmelige trikset ved enten å stikke en fyrstikk eller en strikkepinne inn i kaken. Er pinnen tørr, indikerer det at er kaken ferdig.