HOFF Potetmel

Gluten- og laktosefri viltgryte med potetmel.

Gluten- og laktosefri viltgryte med potetmel

Perfekt høstmiddag med gode smaker.

Ingredienser

Til 8 porsjoner:

300g champinions
300g grovhakket løk
80g kuttet sellerirot
250g skrellede beter i biter
130g grovkuttet pastinakk
100g skrellet og kuttet persillerot
150g kantareller
80g kuttet purreløk
300g skrellet gullerot i grove biter
130g selleristenger i små biter
1 Boks med viltfond alternativt storfekraft
2,5 kg viltkjøtt i grove stykker
Smør og olje til steking og bruning
Salt
Timian
Potetmel

Christoph Schmitz fra bloggen innifristelse.no liker helgemat som godgjør seg mens han kan nyte fridager og frisk luft.

– Noe av det deiligste med høsten og vinteren er disse deilige dagene hvor man har fri og er ute i frisk luft. Når man å så kan komme inn til en deilig langstekt eller langkokt middag, som i mellomtiden har fylt hele huset fullt med deilig duft, er det en perfekt avrunding. Det langstekte kjøttet fra vilt er proppet med deilig smak, og etter fem-seks timer holder det fortsatt sammen, men løsner fort fra hverandre, og har en perfekt tyggemotstand, sier Christoph Schmitz, som driver matbloggen innifristelse.no sammen med kona Anette Schmitz.

Gluten- og laktosefri viltgryte med potetmel og grønnsaker

Enkel jobb

Ifølge Christoph er det en relativt enkel jobb.

– Et triks vi benytter oss av er å bruke stekeovnen i stedet for koketoppen, også for gryter. Vi tar bare en lite økt rett etter frokost hvor vi kutter grønnsaker, bruner kjøttet, legger alt i en gryte og setter gryta i ovnen. Deretter tar vi på oss allværsjakka og setter nesa i retning UT!

– Med lav temperatur kan man trygt være ute en stund og komme hjem til ferdig middag. For å få den første økten til å gå enda raskere, bruner vi også kjøttet i stekeovnen under grillelementet. Da kan vi i mellomtiden frese grønnsakene i gryta, og vi mer enn dobler kapasiteten. Den eneste utfordringen er at du må ha nok plass på brettet du bruner kjøttet på, slik at det er luft i mellom. Så snur du kjøttet med en lang tang hvert femte minutt. Hvis du syns det virker tungvint, kan du brune alt i gryta, og bare ha litt og litt i gryta om gangen, forklarer Christoph.

Fyll på og la tiden gjøre jobben

Christoph oppfordrer deg til å fylle gryta full med godsaker.

– Vær heller ikke redd for at gryta blir full, bare stapp den full. Fyll på med vann så det dekker, og når du tar av lokket etter en time eller to, så er det masse plass. Helt til slutt jevner du ut gryta med en blanding av potetmel og vann. Vips, så har du en deilig tykk, smakfull gryte, som er både uten gluten og laktose for de som må tenke på allergier.

Idémakerne bak innifristelse.no har også gode tips når det gjelder valg av kjøtt.

– Hvis du skal handle kjøtt i butikken, så koster jo det en liten formue hvis du skal bruke vilt. Men da kan du godt gå etter en stek hvis du ikke finner grytekjøtt. Skav er også godt i gryter, men da gjerne i en litt annen gryte enn denne. Med tanke på steketid, så regner vi 4-5 timer på 120 grader. Du kan kutte denne tiden ned litt ved å skru opp temperaturen, men trenger du mer tid, kan du også sette den på 110 grader og bare la den stå i en time ekstra uten problemer. Å koke gryte i stekeovnen er en relativt sparsom måte å koke kjøttet på slik at ikke kokingen i seg selv river kjøttet i filler.

Fremgangsmåte

Kutt opp løken og rotgrønnsakene, og fres blandingen i gryta med smør og olje.

Gluten- og laktosefri viltgryte med potetmel
Gluten- og laktosefri viltgryte med potetmel

Skjær kjøttbitene i ganske røslige størrelser. Legg kjøttet på et stekebrett, og vend det inn i en nøytral olje og salt, før du setter det inn i ovnen på så høy temperatur stekeovnen din klarer på grill. Vend kjøttet hvert femte minutt til alle sidene er godt brunet. Alternativt kan du brune alt i gryta, men pass på at du ikke har for mye i om gangen, da vil du få for mye fukt og ingen bruning.

Gluten- og laktosefri viltgryte med potetmel
Gluten- og laktosefri viltgryte med potetmel

Pakk så alt sammen i en gryte du kan sette i ovnen, og dekk det du har i med vann og viltfond. Sett gryta inn i ovnen på 120 i 4-5 timer.

Underveis smaker du til med salt, pepper og litt timian.

Når gryta er ferdig tar du den ut, og blander sammen fire spiseskjeer med potetmel med fem – seks spiseskjeer med vann i et glass. Ta gryta ut av ovnen og sett den på benken. Rør opp jevningen før du heller den i gryte i en tynn stråle. Rør godt slik at den ikke klumper seg.

Gluten- og laktosefri viltgryte med potetmel

Servér med poteter eller ris.

Gluten- og laktosefri viltgryte med potetmel

Prøv også: Kantarellsuppe med bacon