HOFF Potetmel

Knasende sprø og harde vafler med potetmel

Knasende sprø vafler med potetmel

Her er oppskriften som gjør vaflene like sprø som kjeks. Spis alle med en gang eller fyll kakeboksen.

Ingredienser

Lyse vafler med Hoff Potetmel (10-12 stk. vaffelplater)

Du trenger:
3 egg
180 g sukker
180 g smør
270 g Hoff Potetmel
150 g hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
ekstra smør til jernet

(Fremgangsmåte nederst i artikkelen)

Fysen på noe godt, som er raskt og enkelt å lage? Eller har du bare lyst til å fylle opp en kakeboks med godsaker, slik at du har noe klart dersom uventede gjester skulle dukke opp? Lyse vafler, eller harde/tørre vafler som de også kalles, er et perfekt alternativ til slike anledninger. På oppdrag for Hoff Potetmel har matblogger Anita Stokke Blomvik, som står bak den populære bloggen kvardagsmat.no, laget en variant av lyse og harde vafler med en herlig sprø konsistens.

– Dette er sprø og gode vafler, som nesten minner om kjeks. De knasende harde vaflene kan spises som de er, eller med smør og ost på. Oppskriften jeg har laget er en variant av harde vafler, som sikker mange kjenner igjen fra bestemødrene sine. Jeg kan i alle fall huske at min bestemor alltid hadde et fat med harde vafler stående når det var selskap, sier Anita.

– Hva gjør det med vaffelrøra at man tilsetter potetmel, og hva betyr potetmelet for det ferdige resultatet?

– Potetmelet oppfører seg som de andre tørre varene i det du blander det inn i vaffelrøra, men det er etter at vaflene er stekt at du vil merke forskjellen. I stedet for at vaflene holder seg myke slik vanlige vafler gjør, stivner disse raskt og blir helt harde. Dermed er de gode å spise over lang tid, i motsetning til vanlige vafler som absolutt er best når de er nystekte, forklarer hun.

Alltid en anledning for harde vafler

Ifølge Anita passer disse vaflene i mange ulike anledninger, både som noe godt på terrassen den første vårdagen, som ett av de syv slagene til jul eller gjemt unna i en kakeboks slik at de er klare til å hentes frem på kakebordet ved festlig lag.

– Hjemme hos oss blir de spist opp etter en ukes tid, men de holder seg mye lenger, sier Anita.

Liker å eksperimentere med oppskrifter

Småbarnsmoren fra Sunnmøre lager all slags god mat, men de små i huset jubler litt ekstra høyt når mor finner frem vaffeljernet.

– Vafler er noe av det beste mine barn kan få servert, og de spiser det meste dersom det er stekt i et vaffeljern. Heldigvis har barna også en bestemor som lager vafler til kveldsmat til dem én gang i uka, så vaffelbehovet blir dekket. Da vi pakket sammen og sendte flyttelasset vårt for å bo et år i Kuala Lumpur i fjor, var vaffeljernet ett av de få kjøkkenredskapene som fikk være med – og det hadde stort sett alle de andre norske familiene med seg også. Vi samlet oss ofte til vafler på taket gjennom det året, og både små og store var veldig fornøyde, forteller Anita.

Prøv også: Frokostvafler med spelt- og potetmel

Og når Anita finner frem vaffeljernet er det sjelden det blir laget vafler med samme røre som sist. Hun er nemlig veldig glad i å eksperimentere med vaffeloppskrifter.

– Ja! Det er stort sett alltid en ny vri på vaffeloppskriftene, og da er det flaks at mine to gutter er svært glade i vafler. Noen ganger kan det nemlig bli litt for mye grovmel… Men å lage vafler en fin måte å få utnyttet rester på og varer som går ut på dato. Både rømme/surmelk og juice er fint å ha i røra, sier hun.

Slik lager du Anitas knasende sprø vafler:

1. Smelt smøret og la det avkjøle litt.
2. Pisk egg og sukker til luftig eggedosis.
3. Ha i smøret litt og litt.
4. Bland sammen alt det tørre.
5. Sikt det tørre i og vend inn.
6. Smør vaffeljernet godt med smør og stek vaflene på vanlig måte.
7. Vaflene er skjøre og myke når de er varme, men blir raskt harde. Vær forsiktig når du tar de ut av jernet, og pass på å smøre godt mellom hver gang.
8. Avkjøl på rist og oppbevar i tett boks.

Anita stokke blomvik kvardagsmatno foto bård nilsen
Anita Stokke Blomvik står bak matbloggen kvardagsmat.no. Foto: Bård Nilsen