HOFF Potetmel

Hjemmelagde kjøttboller

Slik lager du perfekte kjøttboller

Kjøttboller er kanskje det hovedelementet av en rett vi alle kan lage, og som virkelig kan brukes i det uendelige, bare man er litt kreativ.

Christoph Schmitz, som står bak bloggen innifristelse.no, vet hvordan man lykkes med å lage hjemmelagde kjøttboller. Her er hans råd for å lykkes:

Dropp de ferdigkrydrede, halvstekte og kjipe kjøttbollene, og lag istedenfor noen skikkelig deilige boller selv. Dersom du ønsker kan de også formes som karbonader ut i fra samme oppskrift og framgangsmåte. Oppskriften jeg bruker er ganske basic og er god som den er, samtidig som den er godt egnet for å justere i ulike retninger. Vil du ha litt sterke kjøttboller, kan du for eksempel ha i litt hotsauce, tabasco, tacokrydder eller urter som basilikum eller ramsløk. Stapp bollene inn i et pitabrød, i en baguette eller et pølsebrød og lag en deilig saus til. Det er her du har muligheten til å bruke kjøttboller i en rett du er litt lei av, for å få en ny og spennende vri, eller skape noe helt nytt.

Oppskrift på kjøttboller

Prøv også: Sandwich med kjøttboller, grønnkål og bechamelsaus

Konsistens
Hvis vi skal ha et mål for konsistens på kjøttboller, ønsker vi at de skal være både møre, myke og ikke minst holde sammen. Ingen ønsker å spise harde og tørre golfballer, ei heller kjøttboller som faller fra hverandre mens de putrer i tomatsausen. Noe så irriterende! Å finne den rette balansen er faktisk ikke så vanskelig, men det er greit å kjenne noen av triksene.

I stedet for å bruke magert kjøtt med lite fett, justerer du opp mengden fett for å få blandingen myk og smakfull. Og så bruker du både potetmel og egg for å få kjøttbollene til å holde fasongen. Svinekjøtt er kanskje ikke ansett som den mest eksklusive råvaren, men det er heller ikke det du trenger når du skal lage gode kjøttboller. Et høyt fettinnhold er nødvendig for at de skal holde seg saftige og myke. Jeg blander derfor 50-50 mellom vanlig kjøttdeig av storfe (ikke karbonade) og kjøttdeig av svinekjøtt. Andre ingredienser som øker fettinnholdet er for eksempel oster som cheddar eller parmesan. Deilig blir det!

Finhakket bacon

For ekstra mye smak finhakker jeg også bacon som blandes inn i farsen. Det enkleste er å bruke skogrettbacon, som er litt tykkere i skivene, men igjen litt enklere å kutte opp enn de løvtynne strimlene. Grunnen til at baconet må finhakkes er at større biter i farsen vil gjøre kjøttbollene ustabile etter steking og føre til at de lettere revner. En god regel er derfor virkelig å finhakke alle ingrediensene. Det er den samme grunnen til at jeg alltid svetter løken og hvitløken skikkelig ut, og kjører løkene til en puré med stavmikseren før den blandes med kjøttet. Da får man masse deilig smak og en perfekt tekstur på selve kjøttbollen. Du kan også steke den så lenge at den blir litt brent, men bare ikke svi den for mye.

Slik lager du kjøttboller

Størrelse på kjøttbollene
Før du porsjonerer opp kjøttbollene er det lurt å ta av en liten bit av deigen og steke en mikrokarbonade for å sjekke at du er fornøyd med smaken. Hvis ikke kan du alltids gå tilbake og legge til mer salt, pepper eller andre krydder. Det er for seint når du steker et helt brett av dem.

Perfekte hjemmelagde kjøttboller

Kjøttboller må ha en jevn størrelse, slik at du er sikker på at alle blir stekt like mye. Trikset er å bruke en isskje, pakke denne full og skrape vekk det som måtte være på kantene. Legg bollene på brettet, og når du er ferdig med å porsjonere ut blandingen, ruller du bollene en ekstra gang og trykker de godt sammen. Og til deg som er vant til å lage egne hamburgere, som man ikke skal presse sammen, er det nettopp det du må gjøre med kjøttbollene for å få et godt resultat.

Steking
Når du skal steke kjøttbollene har du i bunn og grunn tre alternativer. Strek bollene i en stekepanne, i stekeovnen eller la de trekke i en kraft eller saus.

Kjøttboller stekt i ovnen
Kjøttboller stekt i ovnen

Steker du kjøttbollene i panne blir prosessen omtrent som med pølser. Medium varme til de er ferdig stekt. Det enkleste er derimot å steke de på et brett i ovnen. Jeg regner da 220 grader i 16-18 minutter. Se litt an størrelsen, men bruker du en iskremskje pleier det å bli riktig. Og det er nettopp her det høye fettinnholdet gjør at de holder seg saftige, selv om de blir stekt litt i overkant av hva man hadde tenkt. Skal du tilberede de i en saus eller i en kraft er det lurt å varme opp sausen i en annen kjele, så ta en tykkbunnet kjele og legge kjøttbollene utover i denne, før du heller den varme sausen forsiktig over. La det stå og syde forsiktig på medium varme med lokk i en times tid. Fordelen du får av dette er for eksempel at tomatsausen tar opp ekstra smak fra de deilige kjøttbollene. For kjøttboller i tomatsaus er dette den perfekte måten å løse oppgaven på.

Lag din egen fabrikk på kjøkkenbenken og produser noen kilo i slengen. Kjøttbollene holder seg i cirka to måneder ustekt, og en måned hvis du forhåndssteker dem. På denne måten har du noen klare middager fremover!